Зошто да се инвестира во Грција токму сега?

12.3.2024

Скок од 30% на цените на недвижностите на Халкидики или зошто токму сега е вистинското време да се инвестира во недвижности во Грција.

Зошто да се инвестира во Грција токму сега?

Со раст на цените на недвижностите за 30% и повеќе и раст на пазарот од 10% до 15% во 2023 година. Бизнисот оди исклучително добро на Халкидики, Никити се појави како главна фигура во потрагата и реконструкцијата на целиот полуостров.

Како што изјави за Giar Times г-дин Константинос Карулис, потпретседател на Здружението на агенти за недвижности на Халкидики, странците заинтересирани да купат викендица на Халкидики сега бараат „Касандра или Никити“, што покажува колку е популарна оваа дестинација. Плажата Никити не само на кракот Ситонија, туку и во целата област за рекреација на Халкидики.

А кога зборуваме за пазарот на недвижности на Халкидики, мислиме пред се на пазарот на станови, кој во основа е селска куќа.

Постојана и викендица

„Има барања за постојан престој, главно од Халкидики, во области како што се Муданија, Касандреа и Каликратија, но главната побарувачка за куќи, особено станови, се манифестира во Муданија. Кај новоизградените станови цените се движат помеѓу 2000-2200 евра/м2 а кај постарите користени околу 1300 евра/м2. „Меѓутоа, големата куќа ги поставува тонот и трендовите на пазарот“, истакна г-дин Карулис.

 

„60% од купувачите на имот за одмор се странци, а 40% се Грци. Странците се претежно Бугари и Романци кои претпочитаат области како Пефкохори и Никити. 90% од трансакциите извршени во Никита се поврзани со странски купувања. А во Никита цената на квадрат во новоизграден стан достигна 2.500 евра, додека во мезонета 3.000 евра/м2.

„Купувањата на селски куќи од странци се зголемија од дополнителна причина што странските жители можат да добијат заеми и од грчките банки. Од 10 станови што се купени на Халкидики, 4 се исто така со банкарски кредит и повеќето бараат станови од 60-70 м2.

„Од друга страна, поради неизвесноста предизвикана од зголемената инфлација, Грците се свртеа кон помали куќи, студија и студија, често користени, но непосредно пред да бидат продадени на пазарот.

Како што истакна Карулис, за Халкидики се заинтересирани и западноевропејци од Германија, Холандија и Белгија.

„Треба да се напомене дека потрагата ја вршат и неколку Израелци кои, очигледно, откако направија многу инвестиции во Солун во време кога цените на недвижностите беа пониски, сега разгледуваат други области за кои сметаат дека се од инвестициски интерес. "

Според потпретседателот на СМХ, пазарот на недвижности на Халкидики ќе продолжи да се движи во нагорна линија во следните неколку часа, иако општото економско опкружување загрижува многу засегнати страни кои, сепак, сметаат дека недвижностите се побезбедна инвестиција во време на интензивна нестабилност.