Што ја прави Грција привлечна за купувачите на недвижнини:

13.12.2023

Грција има се! Чистото море и планини, величественоста на градбите стари илјада години и модерниот световен живот

Што ја прави Грција привлечна за купувачите на недвижнини:

Што ја прави Грција привлечна за купувачите на имот:

Грција има се! Чистото море и планини, величественоста на градбите стари илјада години и модерниот секуларен живот, активен одмор и лежерно темпо на живот... Станува збор за локации каде странците најчесто купуваат недвижен имот за преселба во постојан престој или само за рекреација.

Сега ќе ви напишеме нешто повеќе за Грција:

Грција се наоѓа во јужна Европа. Во просек има 300 сончеви денови годишно. Локалната клима се смета за една од најдобрите во светот.

Времето обично ви дозволува да носите летна облека уште во мај. Морето се загрева до крајот на октомври, а понекогаш и до средината на ноември.
Многу грчки плажи се означени со синото знаме на Европската унија, што укажува на чистотата на водата и добрите услови на крајбрежната средина. Најмногу награди добија островите Крит, Родос, Крф и полуостровот Халкидики и Пелопонез.
Грција е една од земјите со најдолги брегови во светот, бидејќи поседува повеќе од 3.000 големи и мали острови - околу 20% од нејзината територија.

Безбедност: Грците се многу пријателски расположени, отворени и емотивни. Имаат смирен филозофски пристап кон животот и се горди на се.Криминалот овде е релативно низок.

Економија: Туризмот, кој додава околу 15% во економијата, е една од најпросперитетните индустрии. Грција ја има третата најголема трговска флота во светот по број на бродови.

Јазик: современ грчки. Во различни области на земјата се зборуваат различни дијалекти. Англискиот е вообичаен во популарните туристички локации. Речиси сите млади зборуваат англиски јазик за разговор.

евро валута.


Население: од почетокот на 2022 година, Грција имаше повеќе од 10 милиони жители. Околу 90% од населението се етнички Грци, а останатите 10% се Албанци, Бугари, Романци и други националности.
Интересно е што просечниот животен век во Грција е значително поголем отколку во повеќето земји од ЕУ: жени - 84 години, мажи - 78 години. Научниците сметаат дека причината лежи во добрата клима и правилната исхрана.


Религија: според уставот, православното христијанство е државна религија на Грција. Огромното мнозинство од населението се идентификува како православно. Следбениците на другите религии во Грција вклучуваат муслимани, католици, протестанти, евреи итн.

Граѓаните на која било земја имаат право да купуваат станбени и комерцијални имоти во Грција. Трансакцијата може да се изврши за физичко или правно лице.
Цените на недвижностите зависат од видот на имотот и регионот, но генерално Грција е сè уште релативно евтина земја. Во Атина, Солун и на популарните острови, можете да најдете имот за дури 2.000 евра по м2. Дури има места каде што цената за квадрат е 500-750 €.
Транспортните врски меѓу регионите се добро воспоставени.

 

Познатото одморалиште Халкидики и грчката културна престолнина Солун се наоѓаат во Македонија, а тука се наоѓаат и планините Олимп и Касторија, главниот град на светската индустрија за крзно.

Солун

Солун е втор по големина град по Атина и културен главен град на Грција. Тоа е и образовен центар: тука се наоѓа најголемиот универзитет на Балканот, Универзитетот Аристотел. Градот е опкружен со бројни одморалишта кои во лето стануваат туристички одморалишта.

Транспорт: Меѓународниот аеродром Македонија се наоѓа во близина на Солун и ги опслужува линиите на меѓународните авиокомпании. Директни автобуси сообраќаат од аеродромот до центарот на градот.

Железничката станица прима возови од Атина, Белград, Истанбул, Букурешт и други дестинации. Автобуската мрежа на КТЕЛ го поврзува градот со сите градови во северна и централна Грција.


Покрај тоа, Солун е дом на второто најважно патничко пристаниште во Грција, со голем терминал кој го поврзува градот со многу грчки острови и градови.