Нова марина за јахти во Албанија

21.8.2023

Durrës Yachts & Marina може да биде најголемата марина за луксузни јахти во Медитеранот.

Нова марина за јахти во Албанија

Durrës Yachts & Marina ќе стане најголемата марина за суперјахти во Медитеранот!

Durrës Yachts & Marina би можела да биде најголемата марина за луксузна јахта во Медитеранот и ќе биде изградена во албанскиот град Драч. Durrës Yachts & Marina треба да го редефинира луксузниот начин на живот, притоа сместувајќи ги некои од најголемите јахти во светската флота.

Зад проектот стои приватната инвестициска и развојна компанија „Игл Хилс“, со седиште во Абу Даби. Претседателот на компанијата Мохамед Алабар рече: „Овој проект го претставува врвот на луксузното живеење додека носи огромни нови инвестиции, инфраструктура и долгорочни можности за раст во Албанија“.

Покрај распространетата марина, развојот треба да вклучи 12.000 луксузни куќи на брегот, уникатни концепти за шопинг и јадење, паркови и отворени простори, раскошни луксузни хотели, велнес клубови и бањи од светска класа, ексклузивни клубови на плажа и марина и меѓународна терминал за крстарење, прв од ваков вид на албанското крајбрежје.

Градот Драч се наоѓа на 34 километри од албанскиот главен град Тирана и неговата историја датира од 627 година п.н.е. Веќе дом на најголемото албанско пристаниште, изградбата на пристаништето се одвива во град кој не е непознат за морски патувања. Проектот ќе ја комбинира фасцинантната историја на Драч со луксузниот сектор, создавајќи иконска крајбрежна дестинација за јахтите.

„Durres Yachts and Marina“ се очекува да бидат еден од најзелените нови градови во светот. Тоа е резултат на внимателно урбанистичко планирање и управување, инкорпорирање на еколошки практики, зелени површини и паметни технологии кои го намалуваат загадувањето на воздухот и емисиите на јаглерод диоксид, го подобруваат квалитетот на воздухот и ги штитат природните ресурси. Покрај тоа, инфраструктурата на развојот ќе вклучува управување со електрична енергија, вода и сообраќај.

Во 2020 година, албанската влада усвои амбициозна стратегија за поморски транспорт, која вклучува солиден инвестициски план за консолидација и подобрување на пристанишната инфраструктура низ целата земја. Нашата стратегија предвидува преместување на товарниот сообраќај надвор од урбаните средини и реконструкција на градското пристаниште во луксузно пристаниште за бродови за крстарење и врвни туристички услуги. Со преобразување на постојното пристаниште и изградба на нови капацитети во Порто Романо, создаваме две пристаништа под една пристаниште во согласност со најдобрите практики за развој на пристаништа во земјите од Северна и Западна Европа.