Влијанието на еврото врз хрватските недвижности

23.6.2023

Како што веројатно сите знаете, Хрватска го усвои еврото во јануари 2023 година. Но, што значи ова за локалната економија и развојот на цените?

Влијанието на еврото врз хрватските недвижности

Како што веројатно сите знаете, Хрватска го усвои еврото во јануари 2023 година. Но, што значи ова за локалната економија и развојот на цените?

По усвојувањето на еврото, Хрватска помина низ почетен период на приспособување. Цените на стоките и услугите се конвертираа од националната валута во евро по однапред утврден курс. Целта беше да се одржи стабилноста на цените за време на транзицијата и да се спречат значителни нарушувања на пазарот.

Иако воведувањето на еврото може да доведе до изедначување на цените во еврозоната, мораме да го процениме и потенцијалното влијание врз трошоците за живот. На краток рок, некои индустрии може да доживеат флуктуации на цените поради различни фактори. Најверојатно ќе има зголемена конкуренција и поголема побарувачка меѓу европските инвеститори. Голем број европски компании и инвеститори го користат еврото за плаќање, дури и оние кои не се во еврозоната. Тоа значи дека ќе има поголем интерес за хрватските недвижности, што ќе ја зголеми нивната вредност.

Покрај инвеститори, Хрватска ќе привлече и повеќе туристи бидејќи тие повеќе не мора да менуваат пари. Локалниот туризам и порано растеше, но сега може да се очекува уште поголем пораст. Затоа, цените може да се зголемат во популарните туристички дестинации. Затоа, доколку сакате сопствен имот во Хрватска, сега е вистинското време, затоа не двоумете се да не контактирате.

Сепак, зголемувањето на цените не мора да биде строго негативно. Парите кои ќе се слеваат во Хрватска благодарение на инвеститорите и туристите потоа ќе можат да се искористат за понатамошен развој и модернизација на одморалиштата. И дури и да пораснат хрватските цени на недвижностите, тие се уште се поевтини од, на пример, оние во Прага.

Покрај еврото, за поголема посетеност летово ќе придонесе и влезот на Хрватска во еврозоната. Тоа значи дека повеќе нема да има проверки на границите и жителите на европските земји ќе можат да минуваат без проверки. Затоа, повеќе не треба да чекате во редици и да чекате да ве проверат и со тоа да го скратите вашето патување.