Зошто да инвестирате во недвижен имот во Грузија?

15.6.2023

Грузија е прекрасна земја која се наоѓа во Јужен Кавказ и е измиена од водите на Црното Море.

Зошто да инвестирате во недвижен имот во Грузија?

Грузија е прекрасна земја која се наоѓа во Јужен Кавказ и е измиена од водите на Црното Море. Грузија се граничи со Ерменија, Азербејџан, Турција и Русија. Таа е запуштена земја, но сепак има голем потенцијал.

Земјата претрпе извонреден политички и економски развој и постигна голем напредок во последните 20 години. Благодарение на разумното управување со економијата, БДП по глава на жител се приближи до нивото на Европската унија.Зближувањето со ЕУ е важен дел од внатрешната и надворешната политика на Грузија.

Грузискиот пазар на недвижности доживеа значителен бум во последниве години. Стратешката локација на земјата, богатото културно наследство и политиките поволни за инвестиции привлекуваат се повеќе домашни и странски купувачи. Грузија нуди различни опции за недвижнини за да одговараат на различни преференции и буџети. Економијата на земјата е водена од стабилна политичка средина, либерална економија и развиена транспортна инфраструктура. Сите овие фактори ја прават земјава атрактивна дестинација за странските инвеститори.

Популарниот град Батуми, кој лежи на брегот на Црното Море, исто така забележа значителен раст на пазарот на недвижности. Батуми стана жешка точка за куќи за одмор и долгорочно изнајмување, благодарение на прекрасниот поглед на море, живиот ноќен живот и развојната инфраструктура.

Земјата има топли лета и релативно благи зими. Крајбрежните области, вклучувајќи го и регионот на Црното Море, имаат суптропска клима со топли лета и благи зими, идеални за одмор на море. Таа е идеална дестинација за љубителите на сонцето и плажата. Црното Море нуди освежително пливање и во лето, кога температурата на водата се движи од 21 до 26 степени.

Само во 2022 година земјата ја посетиле 5,5 милиони странски патници, што значително придонесе за растот на туризмот и изнајмувањето имот. Пред пандемијата, Грузија доживеа динамично зголемување на бројот на странски посетители. Во 2010 година земјата ја посетиле само 2 милиони странски посетители, но во 2019 година бројот на посетители достигна рекордно високо ниво од 9,4 милиони.