Откријте ја убавината на историската Фамагуста

29.3.2023

Фамагуста е живописен град кој се наоѓа на територијата на Турската Република Северен Кипар

Откријте ја убавината на историската Фамагуста

Фамагуста е живописен град кој се наоѓа на територијата на Турската Република Северен Кипар. Градот е измиен од бистрите води на Средоземното Море. Тоа е многу атрактивна дестинација за туристите, не само поради плажите туку и поради класичната медитеранска клима, каде никогаш нема да ви биде студено.

Што можам да видам во градот?

Благодарение на својата богата историја, градот не само што има прекрасни плажи, туку и интересни споменици кои сигурно ќе го интересираат секој љубител на архитектурата и историјата. Таму дефинитивно нема да ви биде досадно!

1. Лала Мустафа Пашина џамија

Добро место за почеток на вашата пријатна ноќна прошетка низ градот е џамијата Лала Мустафа. Оваа прекрасна и импозантна градба била готската катедрала Св. Николас. Подоцна, сепак, таа била претворена во џамија, која го носи името на отомански генерал. Сепак, оваа зграда наликува на катедрала. Муслиманското влијание се манифестира главно со импозантното минаре.

2. Манастир Св. Барбанас

Денес, овој манастир е една од најважните знаменитости на Фамагуста, задолжителна посета кога ќе поминете живописен ден во истражување на урнатините на стариот град. За него е прикачена легенда дека е изградена на местото каде што еден светец кој патувал со св. Павле. Оваа зграда била уништена неколку пати низ историјата, но на крајот секогаш била повторно изградена. Сепак, сè уште можете да ги посетите зачуваните делови од оригиналните антички градби и да ја апсорбирате нивната античка енергија.

3. Замокот на Отело

Иако има замок во своето име, всушност е цитадела која е дел од утврдувањата на замокот. Можете да видите четири од осумте оригинални кули, од кои ќе имате прекрасен поглед на широкото небесно сино море. Овој замок ќе биде особено ценет од љубителите на класичната литература. Се вели дека Шекспир таму ги поставил настаните од своето дело Отело.

Покрај туризмот, препорачуваме да ја пробате и вкусната локална кујна, која нуди одлични јадења дури и за најпребирливите. Што е подобро од јадење добра храна додека гледате во морето?

Кратка историја на градот

Овој антички град е основан во 4 век п.н.е. Отпрвин, тоа било само рибарско село, кое добило значење дури откако жителите на непостоечкиот град Саламис се преселиле таму во VII век. Доаѓањето на крстоносците и другите жители го претвори овој град во еден од најбогатите градови во Европа. Во 14 век, градот потпаднал под власт на Република Џенова, а потоа бил контролиран од Република Венеција. Под нивно владеење, Фамагуста станала важен трговски град. Подоцна започнала опсадата на Фамагуста од страна на Отоманската империја. И покрај напорите на Венецијанците, градот потпаднал под османлиска власт, каде што останал до 1878 година, кога и бил предаден на Велика Британија заедно со цел Кипар.

Доколку сте заинтересирани за овој град и сте успеале да замислите дека таму ќе поминете повеќе од еден одмор, погледнете ја нашата веб-страница со понуди за недвижнини во Фамагуста! Доколку сте заинтересирани, не двоумете се да не контактирате!