Чесите најдоа замена за прескапи куќички. Шумава е заменета со Јадранот

1.2.2023

Чесите се повеќе размислуваат за купување недвижен имот во странство. Оваа година ќе биде идеална можност, сметаат продавачите, благодарение на економската состојба во земјите на југот.

Чесите најдоа замена за прескапи куќички. Шумава е заменета со Јадранот

Бранот на чешки интерес за инвестирање во недвижен имот во странство се зголеми за прв пат за време на пандемијата на коронавирус. Повторно, ова беше кога започна војната во Украина и купувачите од земјите во близина на Украина бараа место за живеење и инвестирање.

Сега продавачите на недвижности во странство известуваат за натамошен раст на побарувачката.
Високата инфлација и растот на каматните стапки во земјата го одржуваат интересот и понатаму високо.

„Луѓето кои имаат заштеди кои вообичаено би биле инвестирани во недвижен имот во Чешка, затоа бараат во странство. Инвестирањето во недвижен имот во странство на туристичко атрактивна локација носи уште една придобивка за инвеститорите, имено, покрај споредниот приход, можноста за приватно користење на недвижностите за пократок или подолг престој“, вели Крајна.

Поточно, во Шпанија, слично како и во Чешка, каматните стапки и условите се променети, но каматната стапка не е толку драстично зголемена и се уште е на приближно половина од нивото, некаде околу 3,5 отсто.
Растот на побарувачката го потврдува и аналитичарот на податоци Seznam.cz, кој се базира на податоците од порталот за недвижности Sreality.cz.
„Прескокниот бум се случи во 2021 година, кога забележавме речиси двојно повеќе барања за пребарување на недвижен имот во странство отколку во претходната година. Вака мерено, побарувачката порасна и минатата година, за уште 20 проценти во споредба со претходната година“, вели Шарлота Смутна за SZ Byznys.
Во просек, порталот Sreality.cz добиваше речиси 100.000 барања за странски недвижен имот секој месец.
„Поради значителното зголемување на цените на чешките недвижности за одмор во последниве години, можно е голем број домашни инвеститори да престанале да размислуваат за купување чешки недвижности и да решиле да купуваат во странство“, објаснува аналитичарот на податоци.
Меѓу најпопуларните странски локации за недвижнини за Чесите се Хрватска, Шпанија, Италија и Грција. Австрија, Словачка или Бугарија се појавуваат на други позиции во променлив редослед.

Според Хана Чмакалова од компанијата Домус Глобал, која се занимава со продажба на недвижности во странство, цените на недвижностите на овие локации, кои Чесите најчесто ги бараат како инвестиција, прилично се стабилизирале во последните шест месеци.
„Веќе нема толкав притисок врз нивниот раст како што беше пред една година, но негативната макроекономска ситуација сè уште не се манифестира толку многу“, вели Чмакалова.
Конкретно во случајот со Хрватска или Шпанија, сепак, цените на постарите имоти би можеле да се развијат поволно за купувачите во наредните месеци. „Понудата веќе ја надминува побарувачката“, додава Чмакалова.

Според неа, тоа е и причината што во втората половина од годината би можело да има повеќе можности за купување на постар имот во странски понуди. Ќе има се повеќе продавачи кои ќе треба брзо да продаваат и да добијат готовина со оглед на економската состојба во нивната земја.
Цени во странство
Продажните цени на недвижностите во странство се слични на оние во Чешка. Тоа зависи од нивната состојба и локација. Затоа е и тешко да се споредат земјите меѓу себе.
Во моментов, на пример, во Шпанија, агенцијата за недвижности Rellox нуди недвижен имот со цена што започнува од приближно 150.000 евра, што во превод значи околу 3,5 милиони круни. Сепак, најпремиум домувањето чини и два милиони евра, односно помалку од 50 милиони круни.
Во случајот со недвижностите во Австрија, клиентите на Домус Глобал купуваат двособни станови на Алпите за 600 до 700 илјади евра и повеќе.
Поевтино е во Хургада, Египет, каде агентот за недвижнини Павла Бартова од REMAX Professional Partners моментално продава станови во нов развоен проект од 850.000 круни за еднособен стан.
„Апартман со 3 соби чини околу два милиони, поголемите станови со добар поглед се околу три милиони круни. На други локации во Хургада, во областите каде што живеат локални жители, може да се купат половни станови од околу половина милион круни, но мора да се земе предвид полошата состојба и животната средина“, објаснува Павла Бартова.

Сепак, интересот на Чесите не останува само за познатите локалитети, како Хрватска или Италија. На пример, Петр Заплетал ја почувствува можноста, кој се впушти во развојен проект во Грузија, каде што го гради хотелскиот комплекс Magnetic Beach Resort на брегот на Црното Море.
Дел од становите веќе стојат, вториот дел од проектот се уште се подготвува, но претприемачот планира целиот проект да го продаде на чисто чешки и словачки инвеститори.
„Денес продадовме околу триесет проценти од комплексот. Имаме резервирани уште дваесет станови, а останатите се уште се на продажба. Интересот малку се намали поради стравувањата од војната во Украина, но сега гледаме дека сè повторно почнува да се врти и луѓето продолжуваат да купуваат“, вели Петр Заплетал во интервју за SZ Byznys.
Сличен развој на настаните минатата година веќе потврди и анализата на агенцијата за недвижности Rellox, која е специјализирана за продажба на недвижности во странски дестинации.
Според неа, иако интересот за пазарење не стивнува, тој се префрли на локации кои поради географската положба или неутралноста може да се сметаат за безбедни.
А интересот не порасна само кај Чесите, Словачка, Полска и Унгарија се повеќе размислуваат и за купување недвижен имот надвор од сопствената татковина.